czwartek, 30 lipca 2015

PUSZYSTE CIASTO Z JAGODAMI

Ciastem zachwyciłam się u koleżanki, jest jagodowe, proste i szybkie w wykonaniu, a do tego puszyste, czyli idealne do popołudniowej kawy :D


Składniki ( forma 34x25cm):
  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki
  • 2 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • 1 ½ szklanki jagód


Wykonanie:
  • do miski dodajemy jajka, oba cukry, sok z cytryny i skórkę cytrynową, wszystko ucieramy na jasną masę
  • następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, miksujemy na niskich obrotach, na  koniec dodajemy olej
  • ciasto przekładamy do formy ( 34x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, górę posypujemy jagodami
  • pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka.




Źródło:  Koleżanka :)




8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. hi hi bardzo proszę , przekazywane przepisy są najlepsze :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) i zachęcam do jego upieczenia :)

      Usuń
  3. Zrobiłam ciasto w wersji z truskawkami, wyszło pyszne! :)
    http://slodkie-pysznosci.blogspot.com/2015/11/ciasto-z-truskawkami.html

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak to ciasto kocha owoce :) z truskawkami musiało być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń